Despre mine

 

 1.                 Începem acest interviu cu o prezentare sumară care să includă cateva cuvinte despre: locatia, vârsta dvs. şi alte pasiuni în afară de columbofilie?

Mă numesc Matei Ilie, am 45 ani , m-am născut  în orasul Siret, am copilărit în Comuna Zamostea, jud. Suceava. De la vârsta de 21 ani m-am mutat în orasul Siret . Mi-au plăcut porumbeii de mic copil şi nu numai.

Cred că atunci când vrem să creştem porumbei trebuie să avem foarte mare răbdare. Eu am pescuit foarte mulţi ani şi de aceea cred că am răbdare şi cu porumbeii.

     

2. Cum ati organizat crescatoria? Câte compartimente şi ce  număr de porumbei deţineţi?

După revoluţie am început să cresc porumbei voiajori. Locuind la etajul 4 şi cu blocul acoperit, mi-am improvizat o crescătorie cu 3 compartimente în care am crescut în jur de 30-40 porumbei, până în anul 1999-2000, când am achizitionat de la Domnul Mihailescu Ionel porumbei cu care concurez şi acum cu bune rezultate. Ţin să precizez că D-L Mihailescu Ionel a achiziţionat porumbei de la regretatul Petrică Nichilciuc din Botoşani. Aceşti porumbei sunt foarte buni la etapele de fond-maraton, mai ales pe timp nefavorabil (Fabry, HeKtor-Desmet, Raykard). Actualmente cresc 100-125 porumbei.

 

3.Vă rog specificaţi principalele acţiuni intreprinse pentru păstrarea sănătăţii efectivului dvs., în decursul unui an calendaristic?

În general evit să dau porumbeilor antibiotice. Tratez porumbeii contra paramixovirozei, diftero-variolei în luna februarie. La începutul sezonului competiţional le fac niste tratamente preventiv pentru viermi intestinali, salmoneloză, coccidioză, tricomonoză şi numai dacă este cazul  şi între etape de concurs.

La începutul etapelor de fond le dau ceva pentru căi respiratorii. Tin să precizez că nu le dau aceleaşi medicamente an de an, nu sunt adeptul a da porumbeilor medicamente aiurea. Evit acest lucru urmărind efectivul de păsări zi de zi şi atunci cănd depistez o pasăre în neregulă o separ tratând-o individual.

Curăţenie generală o dată pe săptămână, iar vara când am pui în cuibare le fac de 2-3 ori pe saptămână. Sunt foarte atent la umezeală (ploi abundente) deoarece în aceste condiţii apare tricomonoza mai ales la pui. Vara apa de băut este schimbată de cel puţin 3 ori.

 

4. Acordaţi o importanţa deosebită hranirii? Le faceti norma de hrana? Ce frecventă au tainurile? Ce tipuri de boabe folosiţi şi care sunt diferenţele între raţiile reproducatorilor, zburatorilor si puilor?

 

Iarna porumbeii primesc un amestec alcătuit din orzoaică (peste 50%), avăz, secară iar porumb  şi grâu numai ca desert şi în zilele mai friguroase (cu temperaturi mai scăzute).

În timpul sezonului de zbor predomină porumbul şi grâul, hrana la sac amestecată cu unele grăunte în funcţie de necesităţi şi anume măzăriche, mazăre, mei, cânepă, sorg roşu, sorg alb, rapiţă, floarea-soarelui, orez. În timpul năpârlirii le măresc raţia de oleaginoase.

Sarea şi hrana minerală au la discreţie tot timpul anului

 

5. Ce hrana, tratament le aplicati porumbeilor dupa concursuri pentru o recuperare eficientă  şi rapidă?

 

La sosire porumbeii primesc individual drojdie, hrană usoară - depurativă orzoaică + seminţe cu boabe mici. În apa de băut adaug lămâie + recuperator (Avipharm + Gerwit ).

 

6. Ce metode de joc practicaţi? Preferaţi naturalul sau vaduvia? Cum organizaţi antrenamentele?

Concurez cu porumbeii numai la natural, cresc câte un pui tot anul competiţional.

 

Antrenez puii din toate direcţiile, primele două lansări le fac in stol, după care individual. Prima lansare este de la 15-20 km  după care cresc de la o etapa la alta cu 20-25 km.

Particip la concursurile cu puii an de an, dar nu mă bazez pe ei să am si rezultate , vreau mai mult sa îi invăţ cu masina de transport pentru ca anul viitor să fie mai puţin stresaţi.

Niciodată cu puii n-am avut rezultate, sunt porumbei de fond-maraton si trebuie să am răbdare să se maturizeze.

La vârsta de un an toţi porumbeii trebuie să facă 1, 2 etape de 700-800 km.

Porumbeii maturi încep etapele de la fond, renunţând la etapele scurte deoarece consider că până la vîrsta respectivă au acumulat destulă experienţă. Inainte de etapa de fond îi antrenez individual pe direcţii diferite munte-seş.

 

7. Care credeti ca sunt mai buni in concursuri, mai rezistenti sau mai motivati: masculii sau femelele?

 

Cela mai bune rezultate le-am obţinut cu femele indiferent de poziţia pe cuib (ouă sai pui), vorbim de rezultate cu norma facută nu pe etapă.

 

 8. Cum abordati reproducerea? Pe ce criterii formati cuplurile? Cate cupluri aveti la matca?

 

La matca am foarte puţini porumbei, şi aceia pensionari, zburaţi 5- 6 ani la rând. Nu opresc la matcă porumbei cu 2-3 ani zburaţi indiferent de rezultat, cred ca porumbeii cei mai puternici sunt la 4-5 ani, vă spun din practică nu teorie( rezultatele femelei 215140-02).

Reproduc doar din porumbei inrudiţi, binenţeles respectând limitele, şi  cunoscând calităţile lor cele mai bune rezultate le am avut atât cu fiii cât şi cu nepoţii din femela 136607-99 care actualmente este îm Italia la D-l Mihailescu Ionel.

Porumbeii îi separ la inceputul lunii februarie, bineîteles boxele le inchid din 15-20 septembrie. Din cauza răpitoarelor porumbeii nu mai rotesc afară din data de 01.10 până în data de 01-04. ale fiecărui an.

 

9.Va place un anumit tip de porumbel? Ma refer la culoarea penajului, mărime, temperament?

Îmi plac porumbeii de talie mijlocie cu penaj moale, musculatura elastică, echilibraţi şi cu atracţie deosebită pentru cuib, acei porumbei care nu părăsesc cuibul nici atunci când perechea e înscrisă la concurs şi stau 3-4 zile pe ouă sau pui.

     Doresc tuturor columbofililor sanatate si vant in aripi.